Σπύρος Σιαμπλής

Η ευκαιρία του Παναθηναϊκού και η προ 15ετίας ιστορία που... επαναλαμβάνεται!

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Βιγιαρεάλ με τα αγωνιστικά δεδομένα να είναι υπέρ του, σε μια συνθήκη που θυμίζει πολύ το 2008 και θα ήταν... ευχής έργον να έχει ανάλογη εξελιξη! Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής.

Ταξίδι στον χρόνο και πίσω στο μακρινό 2008. Τότε που, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό του Champions League της περιόδου 2008-09.

Απέναντί του, ένα «μεγαθήριο», όπως η Ίντερ, η πάντα υπολογίσιμη και έτερη «μαχόμενη» για την πρόκριση Βέρντερ Βρέμης και η θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα του ομίλου, η Ανόρθωση.

Μια τέτοια κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών προφανώς και με τις απαραίτητες… προσαρμογές, καλείται να αντιμετωπίσει και από αύριο το «τριφύλλι», για να γυρίσουμε στο παρόν και υποχρεώσεις του στο φετινό Europa League.

Με την Βιγιαρεάλ, που υποδέχεται στο -για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα- «καυτό» ΟΑΚΑ και η οποία αποτελεί το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά, την Ρεν καθώς και την Μακάμπι Χάιφα να αποτελούν τις υπόλοιπες αντιπάλους του.

Όλοι θυμόμαστε πως… είχε πάει καλά αυτό! Με τον Παναθηναϊκό να χάνει στην πρεμιέρα του από τους «νερατζούρι» του Ζοζέ Μουρίνιο, τότε, με 2-0 στο Ολυμπιακό στάδιο.



Να συγκεντρώνει μόλις έναν βαθμό μετά από τρεις αγωνιστικές, αλλά να κάνει ένα επικό come back και να εξασφαλίζει τελικά την παρουσία του στους «16» της κορυφαίας ποδοσφαιρικής ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη!

Κάτι ανάλογο, λοιπόν, καλείται και μπορεί να επαναλάβει και η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τη φετινή σεζόν. Ιδανικά, χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε ένα φινάλε γκραν γκινιόλ, αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, δεν νομίζουμε ότι θα… χαλάσει και κανέναν οπαδό της.

Για την ιστορία, δε, αρκεί να σημειώσουμε πως, ακόμα και το πρόγραμμα του τότε με το… τώρα, μοιάζει. Ίντερ μέσα, Ανόρθωση έξω και Βέρντερ Βρέμης εντός έδρας πρώτα ήταν η σειρά. Ή, Βιγιαρεάλ μέσα, Μακάμπι Χάιφα έξω και Ρεν εντός έδρας πρώτα, αν προτιμάτε…

Δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες συμπτώσεις ή το… δεδικασμένο που επιτρέπει πάντως στον Παναθηναϊκό να έχει βάσιμες ελπίδες ότι αύριο το βράδυ θα καταφέρει να ζήσει μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή νύχτα, από αυτές που τον καθιέρωσαν στις συνειδήσεις φίλων και «εχθρών» σαν Panathinaikos.

Δικαιούται να ελπίζει…


Υπάρχουν δεδομένα αγωνιστικής φύσης και… χαρακτήρα τα οποία καθιστούν μια επιτυχία απέναντι στο «κίτρινο υποβρύχιο» αν μη τι άλλο εφικτή. Πράγματα τα οποία έχει καταφέρει να κερδίσει το «τριφύλλι» αλλά και στοιχεία που αφορούν στον αντίπαλό του…

Καταρχήν, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει με κεκτημένη ταχύτητα, ανεβασμένη ψυχολογία από το 3x3 πρωτάθλημα αλλά και πίστη ό,τι μπορεί να ανταπεξέλθει στο επίπεδο της περίστασης!

Όπως φάνηκε σε γενικές γραμμές με την απόδοσή του στα παιχνίδια με την Ντνίπρο, τη Μαρσέιγ και -προφανώς λιγότερο, βάσει αποτελέσματος κυρίως όμως- την Μπράγκα.



Τα αγωνιστικά του προβλήματα αφορούν μεν τους δύο βασικούς του ακραίους μπακ, αλλά, με εξαίρεση αυτά, δεν προκύπτουν άλλα, απόρροια της ποιοτικής κατά βάση και ποσοτικής δευτερευόντως ενίσχυσης του ρόστερ του, το φετινό καλοκαίρι!

Σε όλα τα παραπάνω, συν το κατάμεστο ΟΑΚΑ, προσθέστε την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα της Βιγιαρεάλ, η οποία μετράει δύο νίκες μετά από πέντε αγωνιστικές στην Prmiera Division. Έχει δεχτεί 10 γκολ, ήτοι δύο ανά μέσο όρο, μόλις πρόσφατα άλλαξε προπονητή και, μετά τις αποχωρήσεις σημαντικών για την λειτουργία της ποδοσφαιριστών, σε ένα βαθμό «ψάχνεται» ακόμα.

Προφανώς, αυτό δεν την καθιστά αμελητέα ποσότητα. Ή μια εύκολα διαχειρίσιμη αντίπαλο… Σε καμία περίπτωση! Είναι τέτοια η ποιότητα των παικτών που… εξακολουθεί να διαθέτει, τόσο μεγάλη η διαφορά του ισπανικού πρωταθλήματος με την Stoiximan Super League που, ακόμα κι έτσι, εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο για να φύγει νικήτρια από την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι «πράσινοι» μπορούν, με ένα παιχνίδι υψηλών standards, με καθαρό μυαλό και ιδιαίτερη προσοχή στα μετόπισθεν αλλά και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις φάσεις που θα βγάλουν, να ξεκινήσουν αυτοί με το δεξί και το «τρίποντο» στο σακούλι τους…

Βάζει βάσεις πρόκρισης!


Αν λοιπόν, όλα πάνε… κατ’ ευχή για τον Παναθηναϊκό και έρθει η νίκη απέναντι στην ισπανική ομάδα, τότε δεδομένα θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη βάση, για την ευρωπαϊκή συνέχεια του.

Αφού σε μια τέτοια περίπτωση, θα (μπορεί να) πάει από την δεύτερη κιόλας αγωνιστική στο Ισραήλ, προκειμένου να τα παίξει όλα για όλα και να κάνει… πρόωρο βήμα πρόκρισης!

Παναθηναϊκός: Το blog του Σπύρου Σιαμπλή για Βιγιαρεάλ

«Σφραγίζοντας» με νέα νίκη επί της Μακάμπι την τρίτη θέση και παίζοντας στη συνέχεια τα… ρέστα του για την κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων του ομίλου του.

Κάθε πράγμα στον καιρό του, βέβαια, οπότε στην παρούσα φάση προέχει να το πολύ σπουδαίο από κάθε άποψη ματς με την Βιγιαρεάλ όπου επαναλαμβάνουμε ενδεχόμενη νίκη θα έχει τεράστια σημασία.

Εννοείται πάντως, πως, ακόμα και αν δεν έρθει αυτή, δεν θα συνιστούν καταστροφή ούτε η ισοπαλία, ούτε πιθανώς και η ήττα. Σίγουρα, μια χαμένη ευκαιρία. Αφήστε που, όπως μας έχει διδάξει και το 2008 και έλεγε και μια παλιά old time classic διαφήμιση, «υπάρχει το σύστημα»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x